Oddesund får to nye kulturelle samlingssteder
05-09-2022 23:00

Oddesund får to nye
kulturelle samlingssteder

Lørdag 10. september klipper Borgmester Mads Jakobsen snoren ved indvielsen af både Forsamlingshuset og Garnhuset ved Oddesund

Der lagt op til en festdag, når der 10. september er indbudt til indvielse af to nye kulturinstitutioner, der er blevet til i samarbejde med blandt andet Oddesund Nord Beboerforening, Kulturlandskab Oddesund og Oddesund Bådelaug.

Dagen starter med indvielsen af lydkunstværket Forsamlingshuset, der bevidst er placeret med udsigt til Limfjorden. I ånden af den oprindelige forsamlingshustanke inviterer lydkunstværket mennesker til at samles – denne gang i skov, hede og klit. Værket er en del af et større kunstprojekt i fire midt- og vestjyske kommuner, og i Oddesund fejres indvielsen af værket den 10. september, hvor der vil være en åbningstale fra borgmesteren, musikindslag og en digtworkshop. 

Kunstnerne Lars Bech Pilgaard, Mathias Winther Kjeldsen og Johannes Björkman har nytænkt forsamlingshuset ved at sætte det fri i naturen, som et åbent og inkluderende lydkunstværk, alle kan benytte og opleve. De tre kunstnerne håber, at lydkunstoplevelsen kan trække mennesker ud i naturen og at naturoplevelsen kan introducere flere for lydkunsten. Forsamlingshuset inviterer lokalsamfundet til at bruge værket – som et mødested, en scene, en talerstol, et udflugtsmål eller noget helt andet. De lokale kan dermed benytte kunstværket i naturen og fylde det med deres egne aktiviteter, minder og oplevelser – præcis som de traditionelle forsamlingshuse. 

Efter præsentationen af Forsamlingshuset åbnes dørene for første gang til den nye udgave af Garnhuset. Efter flere års renovering er egnens ældste hus nemlig nu igen klar til at tage imod besøgende.

Renoveringen er blevet gennemført i samarbejde med Struer Kommune, Real Dania kampagnen Underværker og har taget hensyn til husets sjældne bevaringsværdige områder blandt andet det indvendige spåntag, som er en sjældenhed.

Garnhuset har været pakhus/rejsestald ved Oddesund Færgested fra 1865 til 1883, hvor Dampfærgeforbindelsen, som også muliggjorde jernbanedriften Struer/Thisted, blev taget i brug mellem de to nye havne anlæg i Oddesund Syd og Oddesund Nord. Herefter blev havnen benyttet af lokale fiskere fra Oddesund og nærliggende områder på Thyholm. Pakhuset blev nu til Garnhus, og der blev derfor også etableret et Tjærested.

Når man træder ind i Garnhuset, er det som at træde ind i en tidslomme, der kan fortælle fjord – og bundgarnsfiskeriets historie, og det er netop målet med Garnhuset/Tjærestedet - at bevare og fortælle historien for eftertiden. Derfor er Garnhus og Tjærested blevet nænsomt renoveret, så besøgende har mulighed for at høre fortællingerne, se redskaberne og opleve atmosfæren.

Derudover håber man at kunne tilføje nye dimensioner til stedet. Det kunne være musik – sang - teater – fortælleaftner – fester, ja kun fantasien sætter grænsen.

Programmet for indvielserne er som følger:

Forsamlingshuset (Sortevej 4):

11.00 Åbningstale ved borgmester Mads Jakobsen
11.15 Koncert med seniorkoret Syng dig glad
11.45 Digt med Grundtvig og Isa: Forfatter Isa Paludan Asboe byder velkommen til en kreativ digtworkshop.

Garnhuset (Sortevej 16):

12:00 Åbningstale ved borgmester Mads Jakobsen
Taler, musikalske indslag, salg af mad og drikke.

PS. Husk at der samme dag også er officiel indvielse af det nye torv i Hvidbjerg: https://www.facebook.com/events/421430683198832

Den officielle pressemeddelelse for Forsamlingshuset:
Du er inviteret udenfor i Forsamlingshuset


Med udsigt til Limfjorden rejses lydkunstværket Forsamlingshuset i Oddesund. I ånden af den oprindelige forsamlingshustanke inviterer lydkunstværket mennesker til at samles – denne gang i skov, hede og klit. Værket er en del af et større kunstprojekt i fire midt- og vestjyske kommuner, og i Oddesund fejres indvielsen af værket den 10. september, hvor der vil være en åbningstale fra borgmesteren, musikindslag og en digtworkshop. 

Mange vil tydeligt kunne forestille sig at være i et forsamlingshus – vi mindes måske den uendelige håndtryksrunde til familiefesterne, det hyggelige julemarked eller de lokalpolitiske vælgermøder. Forsamlingshusenes vægge har lagt ører til oplevelser og begivenheder siden 1800-tallet, og de har altid været et bankende hjerte i lokalsamfundet, men den moderne, digitale verden har ændret måden, vi er sammen på og indgår fællesskaber. Kunstnerne Lars Bech Pilgaard, Mathias Winther Kjeldsen og Johannes Björkman nytænker forsamlingshuset ved at sætte det fri i naturen, som et åbent og inkluderende lydkunstværk, alle kan benytte og opleve. 

En kunst- og naturoplevelse

Forsamlingshuset er et omfattende kunstprojekt i Ringkøbing-Skjern, Varde, Struer og Herning, skabt på tværs af professioner, kunstarter og fællesskaber. De fire kommuner er officielle samarbejdspartnere for projektet, men lokale aktører på de fire steder som Oddesund Nord Beboerforening og Bådelaug er med til at indfri kunstnernes vision. 

Kunstnerne håber, at lydkunstoplevelsen kan trække mennesker ud i naturen og at naturoplevelsen kan introducere flere for lydkunsten. Forsamlingshuset inviterer lokalsamfundet til at bruge værket – som et mødested, en scene, en talerstol, et udflugtsmål eller noget helt andet. De lokale kan dermed benytte kunstværket i naturen og fylde det med deres egne aktiviteter, minder og oplevelser – præcis som de traditionelle forsamlingshuse. 

Den lydlige identitet 

Kunstværkets lydside består af en collage, der trækker på inspiration fra de traditionelle forsamlingshuse som et kulturhistorisk mødested. Noget vil forekomme genkendeligt for øret – som et minde, der dukker op – mens andet opleves mere abstrakt. Den fulde komposition inviterer dig indenfor de usynlige vægge af lyd og giver plads til dine egne associationer, minder og refleksioner. 

”Med lyden som medie søger vi ikke at påvirke publikum til at have en forudbestemt oplevelse, men lader lydens usynlige natur give plads til den enkeltes associationer. Som forsamlingshusenes tomme rum, der ved hvert arrangement udfyldes forskelligt alt efter gæstens behov,” forklarer kunstnerne.

En specialdesignet software, skabt i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, manipulerer lyden og musikken ud fra det lokale vejr, så værket forandres i takt med årstiderne og giver publikum en ny og stedsspecifik lytteoplevelse ved hvert besøg. 

Åbning af kunstværket 

Forsamlingshuset åbner officielt på N.F.S. Grundtvigs fødselsdag den 8. september, men borgerne i Oddesund og omegn vil blive introduceret for værket lørdag den 10. september, hvor der vil foregå en række aktiviteter omkring Forsamlingshuset. Borgmester Mads Jakobsen holder åbningstale, der er koncert med koret Syng dig glad og forfatter Isa Paludan Asboe byder velkommen til en kreativ workshop med titlen: Digt med Grundtvig og Isa

I resten af udstillingsperioden opfordres alle til at gå i dialog med kunstværket og anvende det som et traditionelt forsamlingshus, hvor mennesker forenes – ikke bag aflukkede vægge, men i det unikke landskab.   

Efter den toårige udstillingsperiode er slut, kan de fire skulpturer potentielt forenes i en samlet hovedskulptur, hvilket symbolsk vil knytte de fire egne sammen og skabe en flot afrunding på det ambitiøse kunstprojekt. 

Om kunstnerne: 

Johannes Björkman, Lars Bech Pilgaard og Mathias Winther Kjeldsen er i deres virke drevet af kunstens potentiale for dialoger mellem kultur, natur og fællesskaber, og de har haft stor succes med projekter som Refleksioner af vind og Perspektiver af lyd. Alle tre er opvokset i Jylland tæt på Vesterhavet, hvilket knytter bånd mellem den københavnske kunstscene og de midt- og vestjyske lokalsamfund.

Praktiske informationer: 

  • Hjemmeside: www.forsamlingshusene.dk 
  • Lokation: Øst for Sortevej 4 i Oddesund.
  • Udstillingsperiode: 2 år. 
  • Åbningstid: Døgnet rundt. 
  • Pris: Gratis