Har dit hus et hul i gavlen på størrelse med en fodbold?
03-12-2019 14:00

Har dit hus et hul i gavlen på størrelse med en fodbold?

Isolering: Utætheder i dit hus kan forøge dine varmeregning med op til 30 %

Bor du i ét af de 950.000 enfamiliehuse, som er opført før 1980, kan det være, at du er ekstra træt af, at vi går vinteren i møde.

Utætheder i dit hus kan nemlig forøge dine varmeudgifter med 10-30 %.

For nogle år siden viste en undersøgelse, at mange ældre huse i Danmark er så utætte, at det svarer til et hul i gavlen på størrelse med en fodbold, skriver sekretariatsleder Bjarke Rambøll fra den uvildige organisation Energitjenesten i en klumme om boligoptimering i Jyllands-Posten.

Ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home i oktober i år, overvejer ca. en tredjedel af danskerne, der ejer et hus eller et rækkehus, at lave forbedringer, der reducerer husets energiforbrug.

Det bedste sted at begynde er ifølge Energitjenesten at undersøge, om du har isolering nok på loftet. Mange huse fra 1970’erne og tidligere er ’født’ med kun 100-150 mm isolering på loftet. Og det er langt fra nok. I dag anbefaler man 400 mm.

”Den gode nyhed er, at efterisolering ikke koster alverden, og i de fleste tilfælde er det nemt at udføre,” slår Bjarke Rambøll fast.

Han peger også på, at en del ældre huse mangler isolering mellem yder- og indermuren, og det er typisk det sted, hvor en energiforbedring af boligen hurtigst er tjent hjem. 

Og oplever du, at du ikke kan gå rundt i dit hjem uden varme sokker eller futter på grund af kulde fra gulvet, så kan det være en idé at overveje efterisolering af dit gulv.

Utæthed ved bl.a. vinduer og døre kan ifølge Energitjenesten også sender varmesystemet på overarbejde, og derudover kan kulden skabe fugtproblemer. Vil du gerne opjustere komforten i huset og slippe for træk, kan nye vinduer være sagen for dig.

Det er dog ikke altid nødvendigt at investere i nye døre og vinduer. Ofte kan man nøjes med nye tætningslister til måske kun 300 kr.