Nyt klimakort skal dæmme op for oversvømmelser
05-12-2019 15:00

Nyt klimakort skal dæmme
op for oversvømmelser

Udsigt til vand er både en fascination og frygt for boligejerne og køberne, forklarer ejendomsmægler

Boligkøberne er blevet mere opmærksomme på klima-forandringernes betydning for vores boliger. Så det er slet ikke usædvanligt, at ejendomsmæglerne får spørgsmålet, om der er risiko for, at huset bliver ramt af oversvømmelser i den tid, vi eller vores børn bor her.

”Vi får spørgsmålet oftere og oftere,” siger ejendomsmægler og indehaver Merete Lund Brock fra Home Sønderborg til DR TV-Avisen.

Sønderborg er blot én af mange danske havnebyer, der har mærket effekterne af stormflod de senere år – og med udsigten til stigende havstand og hyppigere stormflod rejser spørgsmålet sig også hos flere danskere.

Et nyt klimakort fra DMI giver nu alle mulighed for at finde deres bolig eller måske kommende bolig på interaktivt kort, hvor man kan se, hvordan havvand og grundvand kan komme til at påvirke området i fremtiden alt efter forskellige scenarier.

”Kortet vil uden tvivl skærpe vores blik for vandet. Vi er og vil fortsat være fascinerede af at have vandet som nabo. Vandet virker dragende på boligkøberne, men det er klart, at klimaforandringerne også forandrer vores syn på vandet. Vores fascination kan blive til bekymring,” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home.

Målet er, at myndigheder og borgere kan bruge kortet aktivt til at sætte ind med forebyggende tiltag i en vådere fremtid. Og det er der god grund til, da oversvømmelser har store økonomiske konsekvenser.

Allerede nu spiller risikoen for vand en stor rolle. 57 % af danskerne vil i ’høj grad’ eller ’i meget høj grad’ lade deres boligjagt styre af risikoen for oversvømmelse, viste en spørgeundersøgelse fra YouGov for Home i starten af i år. 24 % svarede ’i nogen grad’. Samlet set var det 8 ud af 10 danskere, der ville lade risikoen for vand farve deres boligvalg.

FAKTA: Se DMI’s Klimakort

https://www.klimatilpasning.dk/