Unge letter fra reden med lethed
13-10-2020 15:00

Unge letter fra reden med lethed
Kun få synes, det er svært at flytte hjemmefra, viser undersøgelse. Det er noget hårdere for forældrene og søskende

Hvert år flytter ca. 90.000 unge mellem 15 og 29 år hjemmefra, og langt de fleste unge er flyttet fra hjemmet, når de er fyldt 21 år.

Og det er med lette sind, de flyver ud i verden for at se, om vingerne kan bære, viser en spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home.

Over halvdelen – ca. 52 % - svarer i analysen, hvor mere end 1.000 mellem 18 og 25 år har deltaget, at de rent følelsesmæssigt havde det ’let’ eller endda ’meget let’ med at flytte væk til et nyt hjem - med 26 % til hver.

Dertil svarer 25 % neutralt, at de ’hverken havde det let eller svært’ med at flytte hjemmefra.

Det ligger ifølge Home godt i tråd med, at flest i undersøgelsen blandt de unge svarer, at det er lysten til at stå på egne ben, der er deres motivation til at flytte. Det svarer fire ud af ti, mens 31 % primært flytter pga uddannelse og 13 % for at flytte sammen med en kæreste.

”De unge har virkelig lyst til at flytte og flyver nok fra reden på en blanding af forventning og glæde tilsat lidt nervøsitet for det nye liv, de tager hul på,” siger boligmarkedsanalytiker i Home-kæden Henrik Hauthorn Jensen.

Det er kun få af dem, der er flyttet hjemmefra – ca. 10 % - der synes, det var ’svært’, og kun 4 % synes, det var ’meget svært’.

Unge har det lettere end forældre og søskende

De unge har det dermed langt lettere med flytningen, end dem der bliver derhjemme - deres forældre og søskende - viser undersøgelsen fra Home og YouGov, der også rummer svar fra over 2.000 forældre.

Kun 6 % af kvinderne og 12 % af mændene svarer, at de oplevede, det som ’meget let’, da sønnen eller datteren flyttede hjemmefra.

Ca. hver tredje af forældrene oplevede det til gengæld som ’svært’ eller ’meget svært’, senest de havde et barn, der flyttede hjemmefra.

Mødrene er langt mest berørt af, at den unge flyver fra reden.
Ifølge psykoterapeut Trine Svarrer oplever især mødrene, at de bliver ramt af en følelse af at være efterladt, en lille sorg og et meningstab, når deres børn flytter hjemmefra.

”Omvæltningen fra at stå til rådighed 24-7 og at være mor og omsorgsperson til pludselig at stå helt uden de forpligtelser kan opleves som meget overvældende, også selvom man jo hel tiden har vidst, at børnene på et tidspunkt vil flytte hjemmefra,” siger Trine Svarrer, der har været med til at udarbejde bogen ’Giv det bedste videre - Når unge flytter hjemmefra’, som kan fås gratis i alle Home-butikker rundt om i landet.

Af de unge med hjemmeboende søskende oplevede næsten 30 %, at det også var følelsesmæssigt ’svært’ eller ’meget svært’ for deres tilbageværende søskende, da de selv flyttede hjemmefra.


FAKTA:
Spørgeundersøgelsen fra YouGov med over 3.000 besvarelser fra unge, der flytter hjemmefra og deres forældre, er gennemført i forbindelse med tilblivelsen af en mini-dokumentar og bogen ’Giv det bedste videre - Når unge flytter hjemmefra’, som kan fås gratis i de 178 Home-butikker rundt om i landet.
Se mere her: https://home.dk/kom-godt-hjem/giv-det-bedste-videre/

Home har tidligere udgivet bogen ’Når børn flytter’ – gode råd til familien der flytter i samarbejde med familievejleder Lola Jensen.