Huse på landet kan redde klimaet
12-12-2020 14:00

Huse på landet kan redde klimaet

Der skal ekstra klimahjælp ud til huse på landet med dårlige energimærker, lyder forslaget fra Landdistrikternes Fællesråd og Finans Danmark

Over 40 % af boligerne i landdistrikterne er dårlig ’klima-stand’ og rummer derfor stort potentiale i kampen for at bringe Danmarks CO2-udslip ned med 70 % inden 2030.

Det skyldes især, at boligejere uden for byerne er nødt til at opvarme deres boliger med andre energikilder end fjernvarme som fx oliefyr, der ofte er dyrere og belaster klimaet mere. Og det kan ses i energimærkerne for ejendommene (se DK-kort).

”Derfor ligger der et kæmpe potentiale for at gøre boligerne her mere energieffektive og dermed bidrage til den grønne omstilling. Vi håber derfor, at vores forslag kan være med til at sætte fokus på det”, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Landdistrikternes Fællesråd og Finans Danmark lancerer nu en række initiativer, der både skal bidrage til den grønne omstilling og skabe endnu mere aktivitet i landdistrikterne.

Boligjobordningen, også kaldet håndværkerfradraget, er ét af værktøjerne med et forslag om boligejere får mulighed for at opspare sit håndværkerfradrag over flere år, så de kan lave én stor gennemgribende energirenovering, fradrag i forbindelse med nedrivning af bygninger i meget dårlig energiklasse og et grønt håndværkerfradrag i forbindelse med nybyggeri i landdistrikterne

Ejendomsmæglerkæden Home fremhæver, at en grøn overhaling ikke blot kan løfte energimærket, men hele husets stand og status.

”Hvis en boligkøber kan udskifte oliefyret – eller tidligere ejer har gjort det – til en grønnere energikilde, putte mere isolering i og kigge ud gennem nye trelagsruder, så er det noget, der både luner om fødderne, i budgettet og på klimakontoen,” siger Michael Dalsager, der er senior kommunikationskonsulent i Home:

Det er i forvejen billigere at købe hus på landet – og hvis varmeudgiften bliver banket ekstra langt ned på en klimavenlig måde, så kan det tale til ’udflytter-familier’ fra de større byer.

”I byerne er familierne tit bundet af, at begge forsørgere skal tjene til terminen. På landet kan én indtægt strække længere, fordi et hus og en byggegrund koster langt mindre, og regnestykket bliver kun endnu bedre, hvis de faste og ofte store udgifter til varme får et nøk ned. Så bedre klima i husene på landet kan måske lokke flere på landet, fordi det kan give en anden frihed og balance i familielivet, ” siger Michael Dalsager og fremhæver, at coronapandemien og mere hjemmearbejde ser ud til at skubbe flere danskere i samme retning – fra byen til landet.

Fakta: 6 veje til et grønnere Danmark

Landdistrikternes Fællesråd og Finans Danmark har lanceret i alt seks forslag: http://finansdanmark.dk/media/47185/fida_ldfudspil_green.pdf