Nyuddannede unge fra Aarhus Universitet hjælper Struer Kommune med at udbrede kendskabet til hjælpemidler
10-05-2023 22:00

Nyuddannede unge fra Aarhus Universitet hjælper Struer Kommune med at udbrede kendskabet til hjælpemidler

I Struer Kommune tror vi på, at det er i borgernes interesse at være selvhjulpne længst muligt. Derfor vil vi gerne præsentere en bred vifte af alsidige hjælpemidler som kan anvendes i borgernes hjem. Det kan være med til at give den enkelte borger større selvstændighed og frihed i seniortilværelsen.

Det kan være et svært marked at navigere i, når det kommer til at finde de løsninger, der er bedst egnet til ens livssituation. Derfor er en gruppe af nyuddannede unge fra Aarhus Universitet med til at løse problemstillingen.

En gevinst for borgere og kommune

Et større kendskab til hjælpemidler bliver en gevinst både for det enkelte menneske og fællesskabet i helhed. Al erfaring viser, at i jo højere grad man har mulighed for at virke i “sit eget liv”, jo større livskvalitet oplever man også. Samtidigt forbedres udsigterne til at kunne bo i eget hjem, mens behovet for kommunal hjælp eller flytning til en plejebolig mindskes. 

I forhold til kommunen er de nye redskaber med til at løfte det voksende arbejdspres på området. Det vil på sigt frigive flere ressourcer. Ressourcerne kan bl.a. gå til at hjælpe de borgere, der har brug for fællesskabets hjælp eller bistand.

Større vidensgrundlag om ældres behov

Struer Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Aarhus Universitet. I den forbindelse fik vi mulighed for at indgå i et samarbejde, hvor unge nyuddannede prøver kræfter med et projekt fra den virkelige verden. 

De unge kommer med en bred tværfaglig baggrund, med alt fra sundhedsvidenskab, engelsk og anvendt filosofi, kemi og bioteknologi samt statskundskab. Derudover har gruppen brugt kræfter på at interviewe seniorer, medarbejdere, frivillige og foreninger. Alt sammen med det formål at blive klogere på borgernes behov. En pointe, som byrådsmedlem Steen Jakobsen, også fremhæver om projektet:

- For at vi i kommunen kan løfte vores servicefunktioner over for borgerne, er det vigtigt, at vi hele tiden har vidensgrundlaget i orden. Vi skal blive ved med at udvikle os, så vi kan tilbyde borgerne den bedste service både nu og fremadrettet. Derfor er det vigtigt, at vi holder vores viden om borgernes behov opdateret.

Ældrerådet skal i forbindelse med projektet på ekskursion til Aarhus, hvor der i øjeblikket afholdes en udstilling med mulige hjælpemidler for ældre på DokkX. De ældres oplevelser fra udstillingen skal være med til at validere de hjælpemidler, der skal inkluderes på vores messe i Struer Kommune.

Igennem projektet får vi derfor adgang til en større forståelse af målgruppens behov. Samtidigt bliver vi klædt bedre på i forhold til at formidle potentielle hjælpemidler til seniorerne.

En messe med hverdagsmidler for seniorer og pårørende

Arbejdets slutresultat er at skabe rammerne for en messe om hverdagshjælpemidler. Vi forventer, at messen løber af stablen til efteråret. Messen skal være med til at udbrede kendskabet til de hverdagshjælpemidler, der kan være med til at fastholde selvstændigheden i seniortilværelsen. Derudover giver projektet større indsigt i de ældres behov og deres tanker om hjælpemidlerne. 

På messen får ældre, deres pårørende samt andre interesserede indblik i de hverdagshjælpemidler, de kan anskaffe til deres hjem. Hjælpeværktøjerne spænder bredt fra robotstøvsugere til skridsikre bademåtter og andre helt lavpraktiske løsninger: 

- For de fleste seniorer er det en god fornemmelse at kunne klare sig selv, så de får en god og selvstændig seniortilværelse på deres præmisser. Det er også det, vi håber at kunne hjælpe med gennem vores messe for hverdagshjælpemidler,” fortsætter Steen Jakobsen

En af hovedtankerne bag projektet er, at de borgere, der endnu ikke har behov for assistance, får indblik i deres muligheder. Dermed bliver løsningerne en naturlig del af hverdagen før, behovet opstår. Derfor henvender messen for hverdagshjælpemidler sig både til borgere med og uden aktive behov.

Kontakt:
Kristoffer Gravgaard Pedersen
Udviklingskonsulent
24 29 42 26